Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

sunnuntaina, helmikuuta 19, 2006

Jera ja ikuinen paluu


Sato on kaikkien etu
ja hyvä kesä
ja korjattu pelto.

(Islantilainen riimuruno)

Siinä missä isa-riimu ilmensi keskittymistä minuuteen ja johonkin pisteeseen elämässä, on jera "ikuisen paluun" riimu. Luonnossa jeran voima esiintyykin vuodenaikojen vaihtumisena; mikäli talvi tuntuu pitkältä ja pimeältä, voi lohduttautua sillä, että se vaihtuu kuitenkin aina kevääseen ja kesään. Tämä näennäinen itsestäänselvyys pätee moneen muuhunkin asiaan.

Jera on ylipäänsä kaikenlaisten syklien riimu. Riimutyön tekijälle jera osoittaa tähänastisen työn sadon. Jera on sikäli armoton (kuten tietyssä mielessä kaikki riimut), että se antaa sen, mitä kukin ansaitsee, ts. mitä on omalla tietoisella työllä ja vaivannäöllä saanut aikaiseksi. Jera osoittaa aiempien tekojen tuloksen.

Jera on ajoituksen riimu. Tämä ilmenee niin positiivisessa kuin negatiivisessa merkityksessä. Jera voi tuottaa niin maallista vaurautta kuin henkistä yltäkylläisyyttä, mikäli ajoitus on ollut oikea ja "siemenet on kylvetty hyvään maahan". Negatiivisimmillaan jera ilmenee siinä, miten toistamme omat virheemme, vaikka pääsisimmekin ajoittain "uuteen alkuun".

Syvemmällä tasolla J-riimun mysteeri kytkeytyy ensimmäiseen (fehu) ja viimeiseen (othala) riimuun. Jeran voima vahvistuu, heikkenee ja vahvistuu jälleen uuteen alkuun. Sitä voi hyödyntää dynaamisen liikkeen ja muutoksen aikaansaamisessa. Tämä vaatii kuitenkin tarkkuutta ja kärsivällisyyttä: jos "satosi" ei vielä tänään ole suurin suuri, seuraavan syklin vaihtuessa tilanne saattaa olla jo toinen. Tämä kaikki on kiinni siitä, kuinka hyvin jeran voimaa osaa hyödyntää.

- Ensio Kataja