Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

sunnuntaina, heinäkuuta 02, 2006

Maiden valo

Solvognen (Nationalmuseet, Tanska)

Sól er landja ljóme
lúti ek helgum dóme.

Aurinko on maiden valo
kumarran pyhyydelle.

(Norjalainen riimuruno, käännös E.K.)

On sunnuntai, kirjaimellisesti "auringon päivä". Aurinko paistaa kirkkaasti ja ilma on hyvin lämmin. Herättyäni varhain tänä aamuna, tiesin, että tänään minun pitää ehdottomasti kirjoittaa jotain auringosta germaanisen tradition näkövinkkelistä.

Tätä päätöstä vahvisti, kun ulkoillessani aamulla satuin kuulemaan, kuinka eräs nainen opasti ystävällisesti toista oikean katuosoitteen löytämisessä. Tämä tapahtuma toi mieleeni opastuksen ja etsityn päämäärän periaatteet. Korkealla taivaalla, naisten ja itseni yläpuolella, fyysinen aurinko paistoi.

Ehkäpä syy siihen, miksi aurinko nähdään olennaisesti feminiinisenä germaanisessa mytologiassa (Sunna on pohjoinen auringon jumalatar) juontaa juurensa siitä tosiasiasta, että aurinko on transformatiivinen, suojeleva ja hoitava voima: ajatellaanpa vaikka sen roolia orgaanisen elämän edistäjänä ja ylläpitäjänä.

Vanhemman futharkin kuudestoista ja samalla toisen ættirin viimeinen riimu, on sowilo, joka ilmentää aurinkoa. En käy tässä läpi kaikkia S-riimuun liittyviä perinteisiä yksityiskohtia, mutta suosittelen etsimään sowilon mysteeriä: se on vaivan väärti, sillä sowilo on ohjaava voima, joka johtaa voittoon ja menestymiseen. Tämä on syy siihen, miksi, kuten englantilainen riimuruno paljastaa, merenkulkijat toivovat aurinkoa heidän matkatessaan kaukomaihin.

Vielä tervehdyttävämpi Auringon valo saattaa olla heille, jotka kulkevat tietoisuuden korkeampia polkuja. Isan vastavoimana sowilo voi olla, islantilaisen riimurunon sanoin, "jään suru (= tuhoaja)". Sowilo voi sulattaa kovimmankin stagnaation jään ja se voidaan valjastaa myös tuomaan järjen valoa ego-manian kourissa kamppaileville. Auringon valo polttaa pois ulkoisen, väärän ulkoasun, tehden tilaa todellisuudelle (joka saattaa joskus tuntua kovalta). Mikäli se ei ole sinulle mieleen, toimisit viivaasti etsiessäsi rehellistä neuvoa sisimmästäsi muuttaaksesi tilannettasi. Seuraa sowilon esiintuoman "kunnian hohdon" (islantilainen riimuruno) mukaisia korkeampia periaatteita subjektiivisten ennakkoluulojesi sijaan ja tulet matkaamaan hyvin ja kauas.

Vaikkakin joskus kannattaa katsoa ulospäin etsittäessä vastauksia meitä askarruttaviin kysymyksiin (kuten esimerkissäni oikeaa tietä opastavasta naisesta), kaikkein tärkein ja korkein neuvonantaja löytyy sisältämme. Sowilo varoittaa aivan oikein liiallisesta sinisilmäisyydestä ja oman suunnan kadottamisesta, olipa kyseessä initiatorinen tai arkisempi päämäärä. Asetetut tavoitteet eivät riitä, vaan niissä tulisi myös pysyä. Etsi siis aurinkoa ja paistattele päivää sen valossa.

- Ensio Kataja

(Tämä päivitys poikkeaa muista siinä, että se on suomennos PYHÄ-blogissani tänään julkaisemastani kirjoituksesta The Radiance of the Lands.)